Sosyal gelişim grupları, 6-14 yaş aralığındaki çocuklar için hazırladığımız bir çalışmadır. Bu çalışmada amacımız, çocukların ruh sağlıklarını ve sosyal gelişimlerini desteklerken, aynı zamanda kendileriyle, çevreleriyle ve dünyayla kurdukları bağın daha güvenli, farkındalıklı ve neşeli olmasını sağlamaktır. Bu çalışmanın içeriği çocuk yogası, grup oyun terapisi yaklaşımları, meditasyon ve farkındalık egzersizleri bir araya getirilerek hazırlanmıştır. 

Grupları Nasıl Oluştururuz?

Sosyal gelişim gruplarına kayıt almadan önce her çocuk ve ebeveyni ile toplam 30 dakikalık bir tanışma seansı uygularız. Bu seansı, gelişimsel durumunu ve ihtiyaçlarını anlamak ve bu çalışmanın çocuğa uygunluğunu ölçmek niyetiyle yaparız.

Yaş grupları 6-8, 8-10, 10-12 ve 12-14 olarak ayırıyoruz ve her grubumuz 4-6 katılımcıdan oluşur.

Program Nasıl İlerler?

Sosyal gelişim grupları haftada bir kere buluşur ve her buluşma 75 dakika sürer. Bu buluşmalar her hafta aynı gün ve saatte kapalı gruplar halinde devam eder. Çalışmanın sonunda her çocuk için bir gelişim raporu hazırlanır ve çocuk için özelleştirilmiş öneriler ile birlikte ebeveynleri ile paylaşılır.

Çalışmanın İçeriğinde Neler Var?

Bu program bol oyun ve spontanlığa izin verilen bir akışta ilerler. Her buluşma grup içi paylaşımlarla ve çember etrafında sohbetle başlar. Ardından yoga, beden farkındalığı, yaratıcı dans/hareket egzersizleri ve grup oyun terapisi uygulamaları ile devam eder. Son olarak da meditasyon, rahatlama egzersizleri ve grup kapanış çemberi ile sonlanır.  

Bu Çalışma Çocuğun Hangi Alanlarda Gelişmesine Yardımcı Olur?

Duygularını Tanıma ve İfade Edebilme:

Çocuğun duygusal ve bedensel deneyimleri üzerindeki farkındalığının artmasını sağlayacak çalışmalar sayesinde, özellikle yoğun kaygı ve öfke gibi zorlayıcı duygular yaşadığı zamanlarda bunları tanıyabilmesi, bedeni ve zihni üzerindeki etkilerini fark edebilmesi ve üzerindeki denetimini arttırabilmesi için ihtiyaç duyduğu dikkat, farkındalık ve regülasyon becerilerine odaklanır. Grup içi paylaşımlar ve yaratıcı ifade çalışmaları sayesinde çocuğun duygu ve düşüncelerini daha rahat ve güvenle ifade edebilmesine alan açar, destek olur.

Odaklanabilme ve Dikkatini Sürdürebilme:

Farkındalık egzersizleri ve beden çalışmaları, çocuğun konsantrasyonunu, odaklanabilme ve dikkatini koruyabilme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Özellikle, okulda ve günlük yaşamında dikkatini koruyabilmek için sürekli ve bol uyarana ihtiyaç duyan, ekran/oyun bağımlılığı yaşayan çocukların daha sade ve az uyaranla da anda kalabilmelerine, dikkatlerini sürdürebilmelerine destek olur.

Empati ve İletişim:

Çocuğun, içinde bulunduğu grubun değerli ve önemli bir üyesi olduğunu hissedebilmesine yarayacak grup çalışmaları sayesinde, özdeğer ve olumlu benlik algısını geliştirmeyi, daha derinlikli ve yakın ilişkiler kurabilmesini destekler. Grup içerisinde yapılacak paylaşımlar, grup oyun terapisi uygulamaları ve farkındalık egzersizleri ile çocuklarını birbirlerini daha iyi görebilmelerine, dinleyebilmelerine, anlamalarına ve birbirlerinin gerçekten farkında olabilmelerine yardımcı olur.

Güven ve Rahatlama:

Çocuğun grup içerisinde kabul edildiğini, değer gördüğünü, anlaşıldığını hissetmesiyle birlikte, kendine ve dünyaya duyduğu güven gelişir, bağı kuvvetlenir. Bu güven hissi sayesinde çocuk karşılaşacağı zorluklar karşısında daha dayanıklı, esnek ve sakin olabilir. Çocuğun zaman zaman kontrolü başkalarına bırakabilmek, gerektiğinde başkalarından destek alabilmek, iletişimde sosyal karşılıklılık ve işbirliği sağlamak gibi alanlarda gelişmesine yardımcı olur.

Oyunculuk, Yaratıcılık ve Merak:

Çocuğun ruhsal esnekliğini artırmaya ve yaratıcılığını ortaya koyabilmesine odaklanan çalışmalar sayesinde, spontane, esnek, farklılıklara ve yeni deneyimlere açık olmasına ve sorun çözme becerilerinin kuvvetlenmesine destek sağlar. Hayata karşı duyduğu merakın, heyecanın ve ilginin canlı kalmasına yardımcı olur.

Yeni Terapi – Sosyal Gelişim Grubu
(Görselin hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz)
Yeni Terapi – Sosyal Gelişim Grubu
(Görselin hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz)