Psikodinamik psikoterapi, temelleri Sigmund Freud ile atılmış olan ve sonrasında pek çok kuramcı tarafından zenginleştirilmiş olan psikanalitik kuramı temel alan bir psikoterapi yaklaşımıdır. Psikanalitik kuram, bireyi ruhsal anlamda zorlayan duygu ve davranışlarının altında yatan bilinçdışı etkenlere ve onu bu zorlayıcı etkenlerden koruyarak ruhsal dengesini sürdürmeye çalışan savunma düzeneklerine odaklanır. Psikodinamik psikoterapide, danışan ve terapist arasında kurulan güvenli ilişki aracılığıyla, danışanın bilinçdışı çatışmalarının, savunma mekanizmalarının ve tekrarlayan işlevsiz davranış kalıplarının farkına varması ve bunları çözümleyebilmesi, dönüştürebilmesi amaçlanır.
Psikodinamik psikoterapinin bireyin bilinçdışı dünyasına açılan bir kapı olduğu düşünülebilir. Bu kapıdan geçmek, daha önce farkında olunmayan bastırılmış içsel süreçlerin fark edilmesine, anlaşılmasına ve ifade edilebilmesine fırsat verir. Bu yaklaşımda yalnızca semptomları gidermeye değil, danışanın içsel dünyasını derinlemesine bir keşfe çıkabilmesine, uzun vadeli ve kalıcı değişim ve dönüşümlere ulaşabilmesine odaklanılır.
Psikodinamik psikoterapi sürecinde terapist danışanı serbest çağrışım yoluyla aklına gelenleri (duygular, düşünceler, istekler, hayaller, inançlar, rüyalar, geçmiş yaşantılar, vb) paylaşarak bilinçdışı dünyasına birlikte bir keşfe çıkmaya davet eder. Bu süreç, terapist ve danışan arasındaki güvenli ilişki aracılığıyla, danışanın güncel olarak karşılaştığı zorluklar ile içsel dinamikleri arasındaki bağlantılar üzerinde düşünülmesine olanak tanır. Bunun yanı sıra, danışanın güncel yaşamında deneyimlediği zorluklar karşısında daha işlevsel yollar bulmasına ve çocuklukta geliştirdiği ancak güncel yaşamında işlevi olmayan ilişki kurma biçimleri yerine daha destekleyici ilişki kurma biçimleri geliştirmesine yardımcı olur.
İlk seanslarda danışanın yaşam öyküsü, geçmiş deneyimleri, güncel problemleri ve ruhsal durumu hakkında bilgi alınır. Gerekli görüldüğü takdirde Rorschach ve TAT gibi projektif değerlendirme araçlarından faydalanılabilir. Bunların sonucunda hem danışanın hem de danışan-terapist ikilisinin bu sürece uygunluğu değerlendirilir ve uygun bulunduğu takdirde sürece başlanır.
Bu psikoterapi yaklaşımı ergenlik çağındaki gençler ve yetişkinler ile "konuşma terapisi" formatında uygulanırken, 12 yaşın altındaki çocuklar ile "psikodinamik oyun terapisi" formatında uygulanır.
Terapist ve danışan arasındaki ilişki psikodinamik psikoterapinin belkemiğidir. Bu ilişkinin kurulabilmesi, deneyimlenebilmesi, ve zorlayıcı ruhsal materyalin gün yüzüne çıkarılıp çözümlenebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bunun için bu yaklaşımla çalışılırken seanslar düzenli gerçekleşir ve haftada 1 veya 2 kere olmak üzere uzun süreli devam eder.
Copyright © 2015-2024. Bu sitede yer alan hiçbir yazılı ve görsel içerik izinsiz paylaşılamaz, tümünün hakları saklıdır.