Theraplay ®, çocuğun bağlanma ihtiyaçlarını karşılamak ve aile içi ilişkileri desteklemek için kullanılan, bağlanma temelli bir terapi yaklaşımıdır.

Theraplay ® diğer oyun terapisi yaklaşımlarından farklı bir akışa sahiptir. Psikodinamik oyun terapisi ve deneyimsel oyun terapisi çalışmalarında seanslar özel oyun odasında, çocuk merkezli bir çerçevede ilerler. Yani çocuk seans içerisinde içinden geldiği şekilde oyun kurar ve oynarken, terapist çocuğun liderliğini takip eder. Theraplay ® ise yapılandırılmış bir terapi yaklaşımıdır. Yani terapist seansın akışını az çok belirleyen ve seansta liderlik eden kişidir.

MIM Ebeveyn Çocuk İnteraksiyonu Değerlendirmesi

Theraplay ® terapi süreci öncesinde çocuk ve ebeveynleri ile MIM Ebeveyn-Çocuk İnteraksiyonu isimli bir değerlendirme çalışması uygulanır. Bu değerlendirme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürer. Değerlendirme sırasında ebeveyn ve çocuğa bir seri yönlendirme verilir ve yönlendirmelerde yer alan görevleri yerine getirmeleri beklenir. Bu görevler bir yapboz çözmek, bir şarkı söylemek gibi basit görevlerdir. Bu görevler, ilişkilerindeki bağlanma (attachment), bakım/beslenme (nurturing), mücadele (challenge) ve yapı/sınır (structure) düzeylerini ölçmemize yarar. Görevleri uygularken ebeveyn ve çocuğu odada yalnız bırakabilmek ve bir sonraki seans ebeveynle birlikte izleyerek değerlendirebilmek için MIM değerlendirmesi seansı esnasında ebeveyn ve çocuğun kamera kayıtları alınır. Kamera kaydı, alınır. Danışandan ek izin alınarak süpervizyon veya eğitim amaçlı saklanmadığı sürece tüm kayıtlar terapi sürecinin sonunda silinir.

MIM değerlendirmesinde ortaya çıkan sonuçları göz önünde bulunduran terapist, çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına uygun bir seans akışı belirler. Bu seanslar yalnızca çocuk ile planlanabileceği gibi, çocuk ve tek ebeveyn, çocuk ve çift ebeveyn, çocuk ve kardeşi veya tüm aile birlikte olacak şekilde de planlanabilir. Bu akış yukarıda belirtilen dört alandaki ihtiyaçlara yoğunlaşan, basit ve temel oyunlardan oluşur.

Theraplay ® Seansları Nasıl Geçer?

Seans sırasında rahat hareket edebilmek için Theraplay ® seansları oyuncaksız bir odada yere serilen koltuk yastıklarının üzerinde gerçekleşir. Seans sırasında hem yüksek enerjili hem de sakin anlar yaşanır. Bunun yanı sıra, fiziksel temas ve yakınlık deneyimlenir. Danışanların rahat kıyafetler giymeleri önerilir.

Terapist seans akışını yapılandırsa da seans sırasında esnek ve spontandır; yani çocuğun anlık ihtiyaçlarına göre akışını sürekli olarak yeniler, seansın canlı ve akışkan geçmesine özen gösterir. Oyunculuk, spontanlık ve canlılık, bir Theraplay ® seansınının olmazsa olmaz niteliklerindendir. Bunlara ek olarak terapist çocuğun ihtiyaç duyduğu yansıtıcı fonksiyonları da yerine getirmeye devam eder. Çocuğun duygu durumlarına ve ihtiyaçlarına karşı hassas ve duyarlı kalır, çocuğu dinler, bir yandan seansı yapılandırırken bir yandan çocuğun da mümkün oldukça kontrolde hissedebilmesine alan açar.

Süreç Nasıl İlerler?

Diğer oyun terapisi süreçlerinde olduğu gibi, Theraplay ® süreci boyunca da her birkaç seansta bir terapist ebeveynler ile ayrıca görüşerek gidişatı değerlendirir ve gerektiği durumlarda ebeveyn danışmanlığı sunar.

Theraplay ® sürecinde genellikle haftada 1 veya 2 kere görüşülür ve süreç ortalama 5-6 ay kadar sürer. Ancak bundan daha kısa sürede sonlanan süreçler olduğu gibi bundan daha uzun süreli süreçler de olmaktadır. Terapist aileye bu konularda gerekli bilgiyi süreç içerisinde sağlar.


Bu yazı uzman psikolog Pelin Kılıç Ulutaşlı tarafından yazılmıştır. 

Yeni Terapi – Theraplay köşesi
(Görselin hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz)