Ergenlik Dönemi

Ergenlik dönemi, bilinen çocukluğa yavaş yavaş veda edilirken bilinmeyen gelecek olan yetişkinliğe doğru adım atılan, beraberinde pek çok ayrılık, çatışma ve mücadele getirebilen bir dönemdir. Bu dönemde genç, bir yanda artık geçmişte kalmakta olan çocukluğunun yasını tutarken, bir yandan yeni olasılıklar ve deneyimlerle dolu bir geleceğe doğru ilerler. "Gelecek" terimi bu dönemde kullanıldığında akla çoğunlukla meslek ve üniversite seçimlerini getirse de, gencin asıl uğraşı, üniversite ve meslek gibi detayların varolacağı o geleceği yaşayacak olan kendini tasarlamak ve hayata geçirebilmektir. Ergenlik çağındaki genç, bu tasarımı oluşturabilmek için ebeveynlerinden yavaş yavaş ayrışmaya ve kendini keşfedebileceği ve ortaya koyabileceği yaşantılar deneyimlemeye ihtiyaç duyar. Kısacası, ergenlik çağının belkemiğini oluşturan temel mesele, psikanalist Isée Bernateau'nun belirttiği gibi, bir kendine doğuş alanı ve zamanı yaratmaktır.   

Benzer yaşantılar gencin ebeveynleri için de geçerlidir. Onlar da evlatlarının çocukluğunun yavaş yavaş geride kalışını ve bir yetişkin olmaya doğru ilerleyişini, onlardan ayrışarak oluşturduğu kendini keşfedişini, değişen ve yeniden oluşan aile içi dinamiklerini, evlatlarının büyüme mücadelesini, ve bunların getirdiği duygusal çatışmaları evlatlarıyla birlikte taşımanın zorluklarını kendi açılarından deneyimlerler. Bu dönemde ebeveynliğin can alıcı noktalarından biri, bir yandan tüm bu zorlukların ortasında olan evlatlarının güvenli limanı olmayı sürdürürken, bir diğer yandan evlatlarının kendilerinden ayrışabilmesine ve kendini keşfedebilmesine olanak sağlayacak hayat deneyimlerini yaşayabilmesine olanak sağlayabilmek ve tüm bunlar olurken bir yandan onu koruyabilmenin dengesini kurabilmektir. 

Yukarıda bahsedilen yaşantıların yanı sıra, ergenlik çağındaki gençler onları ruhsal açıdan zorlayabilecek pek çok başka hayat olayı ile de karşılaşabilirler. Travmatik yaşantılar, cinsellik ve fiziksel gelişim ile ilgili konular ve okul başarısında ve akran ilişkilerinde yaşanabilecek sorunlar bunlardan yalnızca bazılarıdır. Bu zorlayıcı yaşantılar ergenlik çağındaki gençlerin ruhsal-duygusal dünyalarını, sosyal benlik gelişimlerini, dış dünya ile ilişki kurma biçimlerini, bilişsel ve akademik becerilerini farklı düzeylerde ve biçimlerde etkileyebilirler. Bu etkilenmenin düzeyi ve biçimi, gencin mizacı, gelişim öyküsü, geçmiş yaşantıları ve ruhsal kaynakları gibi etkenlere göre değişiklik gösterir. Yani her genç her zorlayıcı yaşantıdan aynı düzeyde ve aynı şekilde etkilenmeyecektir.

Ergenlik Çağındaki Gençlere Yönelik Psikoterapi Süreci

Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı, ergenlik çağındaki gençlere yönelik psikoterapi sürecine başlamadan önce bazı değerlendirmeler yapılır, bunların ışığında gencin ruhsal ve gelişimsel ihtiyaçları belirlenir ve psikoterapi süreci bu ihtiyaçlara göre planlanır. Diğer psikoterapi süreçlerinde de olduğu gibi ergenlik çağındaki gençlere yönelik psikoterapinin de temel amacı, danışanın duygu, düşünce ve istekleri gibi içsel durumlarını daha iyi anlayabilmesine, kendisini daha etkin bir şekilde ifade edebilmesini sağlayacak iletişim becerilerini geliştirebilmesine, duygularını daha dengeli bir şekilde yönetebilmesine ve tüm bunların sonucunda zorlayıcı yaşam olayları ile daha iyi baş edebilmesini sağlayacak ruhsal kaynaklarını geliştirebilmesine destek olmaktır.

Ergenlik çağındaki gençlere yönelik psikoterapi süreci çoğunlukla genç danışanla birebir yürütülür. Ancak aile ilişkileri üzerinde çalışmanın gerekli olduğu düşünülen durumlarda, gencin de rızası olursa, ebeveynler de sürece dahil edilebilir. Gencin rızası olmaması durumunda ise ebeveynler ayrı bir merkezde başka bir terapist ile ebeveynlik yaşantıları üzerine çalışmak için yönlendirilebilirler. Belirli bir konu üzerinde çözüm odaklı ve kısa süreli çalışılan bazı durumlar haricinde genellikle gençlerin psikoterapi sürecine bir zaman kısıtı konulmaz, ihtiyaca bağlı olarak gerektiği müddetçe sürece devam edilir. 

Yeni Terapi Özel Oyun Odası

Ergenlik Çağındaki Gençlerle Çalışırken Faydalandığımız Psikoterapi Yaklaşımları:

Ergenlik Çağındaki Gençlere Yönelik Uyguladığımız Değerlendirmeler:

Ekibimizde 12-18 Yaş Arası Gençlere Yönelik Psikoterapi Uygulayan Uzmanlar:

İletişim:
  • +90 216 407 1222 / +90 532 061 6222
    info@yeniterapi.com
    Ethem Efendi Cad. No:31 Sim Apt. D:2
    Erenköy Kadıköy İstanbul
Çalışma Gün ve Saatleri:
  • Pazartesi - Cuma: 10:00 - 19:00
    Cumartesi - Pazar: 11:00 - 18:00

Copyright © 2015-2024. Bu sitede yer alan hiçbir yazılı ve görsel içerik izinsiz paylaşılamaz, tümünün hakları saklıdır.