Değerlendirme Süreci

Merkezimize psikoterapi veya ebeveyn danışmanlığı hizmetleri almak için başvuran tüm danışanlar ile öncelikle bir değerlendirme süreci gerçekleştirilir. Değerlendirme süreci büyük ölçüde psikoterapistin klinik gözlemlerine dayalıdır, ancak ihtiyaç duyulması halinde bazı objektif ve/veya sübjektif değerlendirme araçlarından faydalanılabilir. Bu araçlar danışanın ruhsal ve gelişimsel durumunun daha iyi anlaşılmasına, böylece psikoterapi veya danışmanlık sürecinin ihtiyaca uygun şekilde planlanmasına yardımcı olurlar. 

Öte yandan, çocuklar ve gençlerin bilişsel kapasitelerinin ve ihtiyaçlarının değerlendirilmesine yarayan araçlar olan WISC-4 Zeka Testi, Moxo Dikkat Performans Testi ve Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası, ailenin, psikiyatristin veya okulun talebi üzerine, psikoterapi ve danışmanlık süreçlerinden bağımsız olarak da uygulanabilmektedirler.

Projektif Değerlendirme Araçları

Çocuk, genç ve yetişkin danışanlara yönelik uygulanan projektif testler, danışanın yaşadığı zorluğun, ruhsal-duygusal durumunun, kişilik örgütlenmesinin, kendisini, çevresini ve dünyayı algılayış biçiminin anlaşılmasına yardımcı olan sübjektif değerlendirme araçlarıdır. Bu testlerin amacı, bireyin ifade etmekte zorlandığı, bastırılmış ve çatışmalı duygularını açığa çıkarmasına ve psikodinamik yönelimli psikoterapi sürecine girmeye ruhsal olarak hazırlanmasına yardımcı olmaktır. Bu testler arasında Rorschach testi, Projektif Çizim Değerlendirmesi (insan-ağaç-aile), CAT ve TAT Tematik Algı Testleri bulunur. Projektif testler hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir. 

Projektif Çizim Değerlendirme Yeni Terapi

Çocuklar ve gençlere yönelik uygulanan bilişsel testler, danışanların anlama, öğrenme ve dikkat becerileri gibi bilişsel fonksiyonlarıyla ilgili alanlarda güçlü ve desteklenmeye ihtiyaç duyulan alanların saptanmasına yardımcı olan objektif değerlendirme araçlarıdır. Bu testler genellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ya da özgül öğrenme güçlüğü gibi olası sorunların psikiyatrik tanılama sürecinde, veya öğrencilerin akademik alandaki ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılabilmesi niyetiyle uygulanmaktadır. Bu testler arasında WISC-4 Zeka Testi, Moxo Dikkat Performans Testi ve Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası bulunur. Bilişsel değerlendirme araçları hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Çocuk-Ebeveyn Bağlanma İlişkisi Değerlendirme Araçları

Çocuklara yönelik psikoterapi çalışmalarına başlamadan önce uygulanan bu değerlendirmeler, çocuk-ebeveyn ikilisinin arasındaki ilişkisel dinamiklerin ve bağlanma niteliklerinin anlaşılmasına ve bu alanlardaki ihtiyaçlarının saptanmasına yardımcı olan, sübjektif değerlendirme araçlarıdır. Bu değerlendirmeler arasında Güvenli Yer Senaryoları Testi (Story Stem), Ebeveyn Bağlanma görüşmesi ve MIM Ebeveyn-Çocuk İnteraksiyon Değerlendirmesi bulunur. Bunların yanı sıra psikoterapist, çocuk ve ebeveyni davet ettiği ve yönerge vermediği bir oyun seansı eşliğinde de aralarındaki ilişkiye dair klinik gözlemlerde bulunabilir. Çocuk-ebeveyn bağlanma ilişkisi değerlendirme araçları hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

İletişim:
  • +90 216 407 1222 / +90 532 061 6222
    info@yeniterapi.com
    Ethem Efendi Cad. No:31 Sim Apt. D:2
    Erenköy Kadıköy İstanbul
Çalışma Gün ve Saatleri:
  • Pazartesi - Cuma: 10:00 - 19:00
    Cumartesi - Pazar: 11:00 - 18:00

Copyright © 2015-2024. Bu sitede yer alan hiçbir yazılı ve görsel içerik izinsiz paylaşılamaz, tümünün hakları saklıdır.