3 yaş üzeri çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik uygulanan projektif değerlendirme araçları, danışanın yaşadığı zorluğun, ruhsal-duygusal durumunun, kişiliğinin, kendisini, çevresini ve dünyayı algılayış biçiminin anlaşılmasına yardımcı olan sübjektif değerlendirme araçlarıdır. Bu testlerin amacı, bireyin ifade etmekte zorlandığı, bastırılmış ve çatışmalı duygularını açığa çıkarmasına ve psikoterapi sürecine girmeye hazırlanmasına yardımcı olmaktır. Merkezimizde kullandığımız projektif değerlendirme araçları arasında Rorschach, CAT/TAT Algı Testi ve Projektif Çizim Değerlendirmesi bulunur. Bu değerlendirme araçları özellikle psikodinamik oyun terapisi ve psikodinamik psikoterapi çerçevesinde çalışılan danışanlar ile sıklıkla kullanılır.
Bu değerlendirmeler psikanalitik teoriden yola çıkarak, özellikle de yansıtma mekanizmasına dayanarak geliştirilmişlerdir. Yani kişinin ruhsal durumunun, tasarımlarının ve algılarının projektif testler sırasındaki sözel ve sözel olmayan dışavurumlarına yansıdığı varsayımına dayalıdırlar. Objektif testlerin aksine, projektif değerlendirmelerde ortaya çıkan sonuçlar uygulayıcı uzmanın sübjektif görüşlerini, çıkarımlarını ve gözlemlerini de içerirler. Bu nedenle, uygulayıcı uzmanın bilgi ve deneyimi projektif değerlendirmelerin sonuçlarının güvenilirliği için önemlidir.
Danışanın bilgi birikimini ve bilişsel kapasitesini puanlayarak ölçen WISC-4 Zeka Testi gibi objektif testlerden farklı olarak, projektif değerlendirmeler sırasında verilebilecek doğru ya da yanlış yanıtlar yoktur. Bu testler, danışanın duygu ve düşüncelerinin özgür dışavurumunu destekler ve danışanın duygularının, algılama ve düşünme biçimlerinin açığa çıkmasına imkan tanırlar.
Projektif değerlendirme araçları vaka formülasyonu yapma ve terapi sürecini planlamada terapiste yardımcı olurlar. Yani terapist, projektif değerlendirmeler sırasında ortaya çıkanları kendi görüş ve klinik gözlemleriyle harmanlayarak, danışanın yaşadığı ruhsal zorluklar ile ilgili bir anlayış geliştirir. Ancak terapistin bu anlayışı tek bir değerlendirme ölçütüne bağlı olmadığı gibi, danışan ile çalıştığı süre boyunca tekrar tekrar şekillenmeye açıktır.
Rorschach testinde danışan, üzerinde muğlak mürekkep desenleri olan 10 adet karta bakarak kartlarda gördüklerini ifade eder. Danışanın bu ifadelerinden yola çıkarak terapist danışanın ruhsal dünyası üzerinde çıkarımlar yapar. Rorschach testi çocuk, genç ve yetişkin danışanlara gerekli görüldüğü durumlarda uygulanabilir. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için Rorschach uygulaması birbirinden ayrı uzmanlık alanlarıdır.
CAT 3-10 yaş arası çocuklara yönelik, TAT ise 10 yaş ve üzeri çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik uygulanan projektif algı testleridir. Bu testlerde danışana, üzerinde kısmen muğlak görseller olan 10 adet kart gösterilir ve danışandan bu kartlara bakarak bir hikâye oluşturması istenir. CAT ve TAT kartlarındaki görseller farklıdır, ancak testlerin işleyiş mekanizması aynıdır. Her iki test de bireyin ruhsal durumuna ve kendisine, diğerlerine ve çevresi ile olan etkileşimine dair algısının, oluşturacağı hikayelere yansıyacağı fikrine dayanır. Danışanın verdiği yanıtlar ve bu yanıtların kartların temasına uygunluğu üzerinden terapist danışanın ruhsal durumuna dair çıkarımlar yapar.
Projektif çizim değerlendirilmesinde danışanın ruhsal durumu ve algıları insan, aile ve ağaç çizimleri aracılığıyla değerlendirilir. Bu değerlendirmeler aracılığıyla terapist, danışanın çizimini ve çizim ile ilgili sözel ve sözel olmayan ifadelerini analiz ederek danışanın kişiliğine, ruhsal durumuna, kendisi, ailesi ve yakın ilişki içerisinde olduğu kişilere ve hayatındaki otorite figürlerine yönelik algısına ve tasarımlarına dair çıkarımlar yapar. Bu test özellikle çocuk ve genç danışanların psikoterapi süreçleri öncesinde sıklıkla kullanılır.
Copyright © 2015-2024. Bu sitede yer alan hiçbir yazılı ve görsel içerik izinsiz paylaşılamaz, tümünün hakları saklıdır.