Aile ile gerçekleştirilen ilk değerlendirme seanslarının sonucunda Theraplay modeli ile çalışmanın uygun olduğu belirlendiği takdirde, Marschack adı verilen bir çocuk-ebeveyn interaksiyon değerlendirmesi uygulanır. Bu değerlendirme yaklaşık 30-40 dakika sürer. Değerlendirme sırasında ebeveyn ve çocuğun rahat bir ortamda tek başlarına bazı görevleri yerine getirmeleri beklenir. Bu görevler birlikte bir yapboz çözmek, ikisinin de bildiği bir şarkı söylemek gibi oldukça basit, oyun içerikli görevlerdir. Bu değerlendirme sonucunda çocuğun ve ebeveynin yukarıda bahsedilen dört temel alandaki ihtiyaçları belirlenir ve bu ihtiyaçlara uygun seans akışları oluşturulur.
Theraplay seansları oldukça basit ve keyifli oyunlardan oluşur. Uygulanan oyunlar, gözlemlenen gelişmelere ve süren ihtiyaçlara uygun olacak şekilde tekrarlanır veya yenilenir. Seans sırasında zaman zaman yüksek enerjili, zaman zaman sakin geçen anlar yaşanır. Terapist seansı yapılandıran ve seansa liderlik eden kişidir, ancak çocuğun anlık ihtiyaçlarına göre seans akışını sürekli olarak yeniler, seansın canlı ve neşeli geçmesine özen gösterir. Oyunculuk, spontanlık ve canlılık bir Theraplay seansınının olmazsa olmaz niteliklerindendir. Bunlara ek olarak terapist çocuğun ihtiyaç duyduğu yansıtıcı fonksiyonları da yerine getirmeye devam eder. Çocuğun duygusal durumlarına ve ihtiyaçlarına karşı hassas ve duyarlı kalır ve bir yandan seansı yapılandırırken bir yandan çocuğun da mümkün oldukça kontrolde hissedebilmesine fırsat verir.
Seanslar yalnızca çocuk ile gerçekleştirilebileceği gibi, ihtiyaca göre ebeveynleri veya diğer aile fertlerini de içerecek şekilde gerçekleşebilir. Her iki durumda da seansta uygulanan oyunlar ebeveynler ile paylaşılır, böylece ebeveynlerin ev ortamlarında bu oyunları oynamayı sürdürmeleri sağlanır. Bunun yanı sıra, ebeveynler ile belirli aralıklarla ebeveyn danışmanlığı seansları yapılır ve gelişmeler takip edilir.
Theraplay seansları, çocuk ve ebeveynin ihtiyaçlarına göre genellikle haftada 1 veya 2 kere gerçekleşir ve ortalama 6 ay kadar sürer. Bu süreç, çocuğun ve ailenin ihtiyacına göre daha kısa veya daha uzun sürebilmektedir.